Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy z jagodami

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 4 dag
mąka 40 dag
mleko 400 ml
margaryna 12 dag
cukier 2 łyżki
jajko 4 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie

DODATKOWO

borówki 50 dag
cukier 1/2 szklanki

POSYPKA

margaryna 8 dag
cukier 3/4 szklanki
mąka 1 szklanka
żółtko jajek 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy z jagodami

Drożdże rozcieramy w małej ilości mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy 1 jajko 3 żółtka, cukier oraz resztę lekko podgrzanego mleka. Wszystkie składniki łączymy, dokładamy rozczyn z drożdży i zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy letnią roztopioną margarynę.( w razie potrzeby gdy ciasto jest zbyt rzadkie, dodajemy więcej mąki).

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy mamy już wyrośnięte, wykładamy na blachę wysmarowaną margaryną. Na ciasto rozsypujemy borówki, posypujemy cukrem.

Wszystkie składniki na posypkę dajemy do miski, wyrabiamy ręką i posypujemy po borówkach.

Pieczemy około 50 min w 180 st.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak