Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec z serkiem
Kroki postępowania
1. Sos czosnkowy:
Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę do miseczki, dodać jogurt, śmietanę, majonez oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać, schłodzić w lodówce do momentu upieczenia wianuszka.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, drożdże pokruszyć utrzeć z cukrem zalać 1/2 szklanki wody oprószyć łyżeczką mąki i zostawić aż rozczyn się "ruszy" wtedy wlać do mąki, wbić jajko, dolać resztę wody, posolić, wlać oliwę i zagnieść ciasto.

Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokątny niezbyt cienki placek.
3. Nadzienie:
Kremowy serek rozmieszać ze śmietanką, szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, cebulę obrać i drobno posiekać. Na rozwałkowanym cieście rozsmarować serek, posypać cebulką i rozłożyć szynkę parmeńską, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu,

4. Zawinąć w rulon, przeciąć przez środek na dwa paski,

5. Zapleść warkocz, uformować w wianuszek, przełożyć na wyłożoną pergaminem blachę. Piec 30 minut w temp 180 stopni.
Upieczony wianuszek rwać na kawałki maczać w sosie czosnkowym i jeść!
Smacznego!
