Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy "ślimak" z nadzieniem kukurydziano-orzechowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka 250 gram
sól 1 szczypta
mleko ciepłe 110 mililitr
drożdże świeże 20 gram
cukier 50 gram
masło 30 gram
jajko 1 sztuka
cukier waniliowy 1 łyżeczka

Nadzienie

płatki kukurydziane 70 gram
masło orzechowe 4 łyżka
miód płynny 3 łyżka
mleko 2 łyżka

Dodatkowo

jajko 1 sztuka
cukier 2 łyżeczka

Porada

Do nadzienia użyłam płatków kukurydzianych z kakao i miodem.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy "ślimak" z nadzieniem kukurydziano-orzechowym

Nadzienie: Płatki rozdrobnić w robocie lub ręcznie wsypując je do woreczka i ugniatając tłuczkiem. Do płatków dodać masło orzechowe, miód i mleko, wymieszać do połączenia się składników.
Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem łyżki cukru i łyżki mąki. Pozostawić do wyrośnięcia na około 5-10 minut. Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, rozkłócone jajko oraz podrośnięte drożdże. Wyrobić elastyczne ciasto stopniowo dolewając roztopione masło. Miskę z ciastem nakryć ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu do podrośnięcia na około 1 godzinę. Ciasto rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na brzeg ciasta nałożyć farsz i zwinąć ciasno w rulon. Rulon zwinąć w dużego ślimaka i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem. Piec ok. 20-25 minut w piekarniku (grzałka góra-dół) nagrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 17.07.2017 09:06
Polecam skorzystać z przepisu :) Było pysznie :)
gosia56 16.07.2017 11:23
Na pewno pyszny chętnie bym odkroiła kawałek ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak