Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
drożdże suche
-
mąka pszenna
5 1/4 szklanki -
mleko ciepłe
1/2 szklanki -
woda ciepła
1 1/2 szklanki -
masło
3 łyżki -
cukier
3 łyżki -
sól
2 łyżeczki -
jajko
1 -
woda zimna
1 łyżka -
rodzynki
6 sztuk
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowy miś
Kroki postępowania

Do drożdży dodaj mleko,cukier,rozpuszczone masło,sól i 3 szklanki mąki. Dokładnie przemieszaj. Do zawartości miski dodaj pozostałą mąkę i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość.


W miseczce rozkłóć widelcem jajko,dodaj zimną wodę i wymieszaj. Jajkiem posmaruj misia.
Misia piecz w piekarniku nagrzanym do 190 C przez ok. 30 minut.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)