Drożdżowy makowiec

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • woda letnia

    1 szkl
  • drożdże

    35 g
  • mąka

    45 dag
  • jajko

    3 szt
  • cukier

    2 łyżki
  • margaryna

    7 łyżek

Lista składników

  • masa makowa

    1/2 kg
  • białko

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowy makowiec foto
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami , łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok 15-20 minut.
Krok 2 - Drożdżowy makowiec foto
Po 15 -20 minutach dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 3 - Drożdżowy makowiec foto
Masę makową wymieszać z bakaliami i ubitymi białkami
Krok 4 - Drożdżowy makowiec foto
Ciasto podzielić na 3 części , każdą rozwałkować posmarować masą makową i zwinąć . Roladę zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5 - Drożdżowy makowiec foto
Gotowe makowce wkładamy do blachy do pieczenia i pieczemy ok 50-60minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat