Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy makowiec

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

woda letnia 1 szkl
drożdże 35 g
mąka 45 dag
jajko 3 szt
cukier 2 łyżki
margaryna 7 łyżek

Lista składników

masa makowa 1/2 kg
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy makowiec

Kroki postępowania

1
Ciepłą wodę wymieszać z drożdżami , łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na ok 15-20 minut.
Krok 1 - Drożdżowy makowiec foto
2
Po 15 -20 minutach dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Krok 2 - Drożdżowy makowiec foto
3
Masę makową wymieszać z bakaliami i ubitymi białkami
Krok 3 - Drożdżowy makowiec foto
4
Ciasto podzielić na 3 części , każdą rozwałkować posmarować masą makową i zwinąć . Roladę zawinąć w papier do pieczenia pozostawiając miejsce do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowy makowiec foto
5
Gotowe makowce wkładamy do blachy do pieczenia i pieczemy ok 50-60minut.
Krok 5 - Drożdżowy makowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak