Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami to bardzo prosty chleb, łatwy do upieczenia nawet dla początkujących. Z dużą ilością wartościowych składników, bo z siemieniem lnianym, płatkami zbożowymi i otrębami. 

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

SKŁADNIKI:

  • mąka pszenna typ 650

    350 gramów
  • mąka pszenna typ 2000

    150 gramów
  • płatki jaglane

    20 gramów
  • płatki owsiane

    20 gramów
  • otręby pszenne

    20 gramów
  • otręby owsiane

    20 gramów
  • siemię lniane

    20 gramów
  • woda gorąca

    250 gramów
  • mleko ciepłe

    0.75 szklanki
  • drożdże świeże

    25 gramów
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

Płatki i otręby przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Z drożdży i odrobiny ciepłego mleka i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowy rozczyn, zaparzone płatki i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta i dokładnie wyrobić ciasto. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięta ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm. Foremkę nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.

Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec około 25 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Babeczka35 28.01.2019 15:46
Domowe pieczywo jest najlepsze. Taki chleb to musi być pyszny.
anemon 29.01.2019 20:48
Jest pyszny, polecam i dziękuję.
Basiliana 27.01.2019 21:48
Bardzo podobają mi się te dodatki w postaci otrębów i płatków. Można "przemycić" do takiego chleba dużo wartościowych składników.
anemon 29.01.2019 20:38
Masz rację, taki samodzielnie upieczony chleb jest nie tylko zdrowszy,ale i o wiele smaczniejszy od tego ze sklepu.
anemon 21.01.2019 18:45
Dziękuję bardzo, faktycznie chleb jest bardzo smaczny.
bietka 21.01.2019 14:15
Smakowity chlebuś :)
Bożena Matuszczyk 18.01.2019 21:13
ANEMON a może Doradca Smaku coś podpowie. Może doradzi nam,bo ja to jestem samoukiem więc może więcej dziewczyn się wypowie każda rada jest dobra,bo po to właśnie jest ta stronka żebyśmy się uczyli ciągle czegoś nowego.;) Pozdrawiam.
anemon 18.01.2019 21:20
Też mam taką nadzieję, że to dodawanie przepisu zostanie usprawnione, bo jak na tą chwilę, to zajmuje to strasznie dużo czasu, którego ja niestety nie mam.
Bożena Matuszczyk 18.01.2019 11:13
Apetyczny , pyszny chlebek. Ja też rozczyn z drożdży przygotowuję z mlekiem.
anemon 18.01.2019 18:14
Dziękuję, więc jest nas już dwie.
ben-ka 18.01.2019 13:44
Nawet do chleba? hm...ja zawsze robię z wodą.
ben-ka 18.01.2019 10:31
Muszę wypróbować Twój przepis, dodajesz mleko do chleba? dla mnie, to coś nowego :)
anemon 18.01.2019 18:13
Ja też zazwyczaj chleb piekę na wodzie, ale czasami dodaję mleko. Tu tego mleka jest niewiele, piekę chleby gdzie tego mleko jest dużo więcej. Smak chleba z dodatkiem mleka jest nieco inny, jakby delikatniejszy. Polecam choćby w formie eksperymentu.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat