Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
SKŁADNIKI:
-
mąka pszenna typ 650
350 gramów -
mąka pszenna typ 2000
150 gramów -
płatki jaglane
20 gramów -
płatki owsiane
20 gramów -
otręby pszenne
20 gramów -
otręby owsiane
20 gramów -
siemię lniane
20 gramów -
woda gorąca
250 gramów -
mleko ciepłe
0.75 szklanki -
drożdże świeże
25 gramów
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami
Płatki i otręby przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.
Z drożdży i odrobiny ciepłego mleka i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
Gotowy rozczyn, zaparzone płatki i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta i dokładnie wyrobić ciasto. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Wyrośnięta ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm. Foremkę nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.
Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec około 25 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.
Komentarze (7)