Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

5.0
(13)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami to bardzo prosty chleb, łatwy do upieczenia nawet dla początkujących. Z dużą ilością wartościowych składników, bo z siemieniem lnianym, płatkami zbożowymi i otrębami. 

Składniki:

SKŁADNIKI:

mąka pszenna typ 650 350 gramów
mąka pszenna typ 2000 150 gramów
płatki jaglane 20 gramów
płatki owsiane 20 gramów
otręby pszenne 20 gramów
otręby owsiane 20 gramów
siemię lniane 20 gramów
woda gorąca 250 gramów
mleko ciepłe 0.75 szklanki
drożdże świeże 25 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy chleb z płatkami i otrębami

Płatki i otręby przełożyć do miski i zalać wrzątkiem. Miskę nakryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia.

Z drożdży i odrobiny ciepłego mleka i mąki przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.

Gotowy rozczyn, zaparzone płatki i otręby wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta i dokładnie wyrobić ciasto. Nakryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Wyrośnięta ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami keksówki o wymiarach 30x11 cm. Foremkę nakryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrastania.

Następnie wstawić do nagrzanego do 230°C piekarnika i piec 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200°C i piec około 25 minut. Upieczony chleb wystudzić na kratce kuchennej.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 28.01.2019 15:46
Domowe pieczywo jest najlepsze. Taki chleb to musi być pyszny.
anemon 29.01.2019 20:48
Jest pyszny, polecam i dziękuję.
Basiliana 27.01.2019 21:48
Bardzo podobają mi się te dodatki w postaci otrębów i płatków. Można "przemycić" do takiego chleba dużo wartościowych składników.
anemon 29.01.2019 20:38
Masz rację, taki samodzielnie upieczony chleb jest nie tylko zdrowszy,ale i o wiele smaczniejszy od tego ze sklepu.
anemon 21.01.2019 18:45
Dziękuję bardzo, faktycznie chleb jest bardzo smaczny.
bietka 21.01.2019 14:15
Smakowity chlebuś :)
Bożena Matuszczyk 18.01.2019 21:13
ANEMON a może Doradca Smaku coś podpowie. Może doradzi nam,bo ja to jestem samoukiem więc może więcej dziewczyn się wypowie każda rada jest dobra,bo po to właśnie jest ta stronka żebyśmy się uczyli ciągle czegoś nowego.;) Pozdrawiam.
anemon 18.01.2019 21:20
Też mam taką nadzieję, że to dodawanie przepisu zostanie usprawnione, bo jak na tą chwilę, to zajmuje to strasznie dużo czasu, którego ja niestety nie mam.
Bożena Matuszczyk 18.01.2019 11:13
Apetyczny , pyszny chlebek. Ja też rozczyn z drożdży przygotowuję z mlekiem.
anemon 18.01.2019 18:14
Dziękuję, więc jest nas już dwie.
ben-ka 18.01.2019 13:44
Nawet do chleba? hm...ja zawsze robię z wodą.
ben-ka 18.01.2019 10:31
Muszę wypróbować Twój przepis, dodajesz mleko do chleba? dla mnie, to coś nowego :)
anemon 18.01.2019 18:13
Ja też zazwyczaj chleb piekę na wodzie, ale czasami dodaję mleko. Tu tego mleka jest niewiele, piekę chleby gdzie tego mleko jest dużo więcej. Smak chleba z dodatkiem mleka jest nieco inny, jakby delikatniejszy. Polecam choćby w formie eksperymentu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak