Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Chleb samo ziarno (bez mąki)

5.0
(93)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na chleb bez mąki, z samych ziaren. Chlebek piecze się z siemienia, ziaren słonecznika, dyni, sezamu, płatków owsianych, miodu, oleju i przypraw.

Składniki:

siemię lniane
60 g
słonecznik łuskany
60 g
sezam
40 g
pestki dyni
40 g
płatki owsiane
100 g
Sklep Prymat
olej rzepakowy
20 g
miód
1 łyżka
sól
1 łyżeczka
Sklep Prymat
woda
230 g

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb samo ziarno (bez mąki)

Kroki postępowania

1
Odważamy nasiona i płatki owsiane. Ewentualnie łuskamy jeśli dysponujemy niełuskanymi ziarnami.
Krok 1 - Chleb samo ziarno (bez mąki) foto
2
Dolewamy wodę i olej oraz dokładamy miód i łyżeczkę soli. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja używam małej foremki o wymiarach 20cm x 12cm ale jeśli nie dysponujecie taką można użyć aluminiowej foremki do pasztetów i zwiększyć ilość składników dwukrotnie.
Krok 2 - Chleb samo ziarno (bez mąki) foto
3
Masę przekładamy do formy i kilkukrotnie upuszczamy na blat a niewielkiej wysokości aby pozbawić masę pęcherzyków powietrza. Zostawiamy na 2h.
Krok 3 - Chleb samo ziarno (bez mąki) foto
4
Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190stopni C i pieczemy chleb około 70 minut. Chleb zostawiamy do wystudzenia w piekarniku i kroimy dopiero po wystygnięciu. Najlepiej chleb upiec wieczorem. Do ran wystygnie i będzie idealny na zdrowe, pyszne śniadanko.
Krok 4 - Chleb samo ziarno (bez mąki) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna 7 dni temu
Czy Siemię lniane także dajemy w postaci ziaren ?
Doradca Smaku 7 dni temu
Tak. :)
Doradca Smaku 31.05.2023 15:21
Tak, płatkami orkiszowymi.
Beata 29.05.2023 22:45
Czy można zastąpić czymś płatki owsiane? Chciałabym w ogóle zrezygnować z owsa
Justyna 09.01.2023 16:05
Pomimo, iż zastosowałam się krok po kroku do przepisu chleb po wystygnięciu nie nadawał się do krojenia . W smaku dobry ale trzeba jesc go łyżeczką.
Aniabania 22.04.2022 13:47
Mój chleb po upieczeniu rozsypał się. Zrobiłam go dokładnie jak w przepisie. Co może być przyczyną, że ziarna „nie skleiły się „ ???
Marek piekarek 4 tygodnie temu
Polecam użyć troszkę mniejszej ilosci wody ale gorącej , wymieszać odstawić na 20 min znowu przemieszać uformować w foremce i dać czas na związanie
mkaminska 13.07.2020 00:05
Banalnie prosty i przeeepyszny. Niebo w gębie!
Doradca Smaku 13.07.2020 09:07
Super, że Ci smakuje!
GOSIA18 21.08.2015 14:37
Zdrowo, smacznie!!!
Jadwiga/Jaga85 21.08.2015 13:48
Dla mnie -REWELACJA!
Monika-twin 21.08.2015 13:36
zdrowy i ładnie wygląda.
ben-ka 21.08.2015 08:33
Wygląda apetycznie.
dom-agi 21.08.2015 08:14
Fajny chlebek!
Grazyna0211 20.08.2015 22:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak