Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy chleb piwny z makiem

3.0
(12)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

piwo 125 g
woda 75 g
cukier 1 lyzeczka
drożdże świeże 15 g
masło 35 g
mąka pszenna typ 650 400 g
sól 1 plaska lyzeczka
jajko do posmarowania
mak do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy chleb piwny z makiem

Kroki postępowania

1

do misy robota wlać ciepłą wodę, dodać cukier i drożdże, wymieszać. Wlać piwo w temp. pokojowej,
Krok 1 - Drożdżowy chleb piwny z makiem foto
2
dodać stopione masło, mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny.
Krok 2 - Drożdżowy chleb piwny z makiem foto
3

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, zagnieść i uformować bochenek.
Krok 3 - Drożdżowy chleb piwny z makiem foto
4

Przełożyć go do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowy chleb piwny z makiem foto
5


Po tym czasie bochenek posmarować roztrzepanym jajkiem,
Krok 5 - Drożdżowy chleb piwny z makiem foto
6
posypać grubo makiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 35 minut. wystudzić na kratce
Krok 6 - Drożdżowy chleb piwny z makiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 21.05.2016 17:31
Kolejny wspaniały chleb, przepis juz zapisany :)
ben-ka 21.05.2016 12:01
Ale mi się podoba ten przepis ! zrobię sobie taki chlebek:)
krokus 20.05.2016 21:25
wspaniałe wszystkie są Twoje chlebki
afrodyta 20.05.2016 20:38
Pyszny chlebek - domowy najlepszy!!
Benita 20.05.2016 15:22
znakomity chlebuś

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak