Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowo-różana róża
Kroki postępowania
Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka ubite z cukrem, sól, mąkę, letnie mleko. Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze około 5-10 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wałkujemy na prostokąt ( około 1,5 cm).
Smarujemy go nadzieniem serowo-różanym. Zwijamy całość w roladę. Roladę dzielimy na około 8 części. Tniemy ślimaczki. Układamy na przygotowanej tortownicy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Płatki przekładamy do malaksera i miksujemy z cukrem. Dokładamy pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy.
Nadzieniem smarujemy rozwałkowane ciasto drożdżowe.
Dodatkowo:
• Opakowanie gotowego lukru