Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z twarogiem jagodowo-bananowym i kruszonką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 4 szklanki
żółtko jajek 2 sztuki
jajko 1 sztuka
cukier 1/2 szklanki
drożdże 40 g
margaryna 100 g
mleko 1 szklanka
cukier puder 1 łyżeczka
mąka ziemniaczana 1/2 łyżeczki
białko 1 sztuka
twaróg 1 (chudy)

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z twarogiem jagodowo-bananowym i kruszonką

Kroki postępowania

1
W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i połowę cukru. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i jajko, resztę cukru, wyrośnięte drożdże oraz rozpuszczoną margarynę. Ze składników wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki. Wyrobione ciasto odkładamy do podwojenia objętości.
Krok 1 - Drożdżówki z twarogiem jagodowo-bananowym i kruszonką foto
2
Następnie krótko wyrabiamy i tworzymy bułeczki, które wykładamy na blaszkę wyłożoną folią aluminiową. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy wyrosną, w bułkach robimy dołki, do których nakładamy farsz z twarogu.
Krok 2 - Drożdżówki z twarogiem jagodowo-bananowym i kruszonką foto
3
Twaróg robimy, łącząc rozdrobniony twaróg z puree jagodowo-bananowym, mąką ziemniaczaną, białkiem i cukrem pudrem.
Krok 3 - Drożdżówki z twarogiem jagodowo-bananowym i kruszonką foto
4
Tak przygotowane drożdżówki smarujemy resztą białka i posypujemy kruszonką: mąka, cukier i masło. Drożdżówki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 20 minut.
Krok 4 - Drożdżówki z twarogiem jagodowo-bananowym i kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 08.11.2012 21:45
Jakie smakowite. Zjadłabym jedną.
Małgorzata106 08.11.2012 14:08
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak