Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
mała łyż.
duża łyż.
ml
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ok. 1,5 szkl. mąki pszennej, luksusowej; 2 dkg świeżych drożdży; 1 czubata łyżka cukru; 50g masła; szczypta soli; 1/2-3/4 szkl.
CIASTO: -
sok z jednej cytryny, 3/4 szkl. cukru pudru
LUKIER: -
ser biały twarogowy
25 dag (półtłusty) -
żółtka
2 szt. -
cukier
2 łyżki
Sposób przygotowania
FARSZ: ser zmielić, dodać do niego resztę składników, dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na ok. 8-12 części, każdą rozwałkować na kółko. Ułożyć je luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pośrodku każdego kółeczka zrobić wgłębienie denkiem szklanki. W to wgłębienie nałożyć porcje nadzienia a brzegi ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 20-30 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po przestudzeniu posmarować lukrem utartym z cukru pudru z sokiem cytrynowym i ew. kilkoma łyżeczkami gorącej wody.
Komentarze (15)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (5)