Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z różą i borówkami
Sposób przygotowania kruszonki:
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki mąki, wlać 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą, dodać resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką . Połączyć letnim masłem i wyrabiać około 15 minut.
Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
W każdym krążki dnem kubka zrobić wgłębienie, włożyć porcję marmolady.
Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C piec około 20-25 minut.