Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z różą i borówkami

2.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Bułeczki są aromatyczne i bardzo smaczne, idealnie smakują z poranną kawą lub jako drugie śniadanie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

mąka tortowa 2 szklanki
mąka kukurydziana 1 szklanka
mleko ciepłe 200 ml
żółtko jajek 3 sztuki
masło 10 dag
cukier 10 dag
drożdże 3 dag
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
sól 0.5 łyżeczki

Kruszonka:

mąka tortowa 1.5 szklanki
cukier 10 dag
masło 10 dag
żółtko jajek 1 sztuka
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka

Dodatkowo:

marmolada 1 szklanka
konfitura z płatków róży 0.5 szklanki
borówka amerykańska 2 szklanki
mleko 3 łyżki
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka

Porada

Do ciasta i kruszonki zamiast masła można dodać margarynę. Ekstrakt z wanilii można zastąpić cukrem waniliowym lub ziarenkami wydrążonymi z laski wanilii.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z różą i borówkami

Sposób przygotowania kruszonki:

1
Mąkę, cukier, żółtko, masło i ekstrakt włożyć do miski i rozcierać palcami do momentu powstania pokruszonego ciasta.
Krok 1 - Drożdżówki z różą i borówkami foto
2
Masło roztopić, ostudzić.
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać dwie łyżki mąki, wlać 1/3 szklanki letniego mleka, wymieszać. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Do drugiej miski przesiać obie mąki, wymieszać z solą, dodać resztę cukru oraz wyrośnięty zaczyn i mleko, wymieszać drewnianą łyżką . Połączyć letnim masłem i wyrabiać około 15 minut.
Oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę posypaną mąką, rozwałkować na grubość 1,5-2 cm.
Krok 2 - Drożdżówki z różą i borówkami foto
3
Foremką lub dużym kubkiem wykrawać krążki, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, odłożyć w ciepłe miejsce na 10 minut, przykryć ściereczką. Marmoladę wymieszać z konfiturą z róży.
W każdym krążki dnem kubka zrobić wgłębienie, włożyć porcję marmolady.
Krok 3 - Drożdżówki z różą i borówkami foto
4
Na wierzch włożyć porcję borówek. Brzegi ciasta posmarować mlekiem wymieszanym z cukrem waniliowym, posypać kruszonką.
Krok 4 - Drożdżówki z różą i borówkami foto
5

Blaszkę z drożdżówkami włożyć do piekarnika nagrzanego do 175°C piec około 20-25 minut.

Krok 5 - Drożdżówki z różą i borówkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 11.02.2019 10:47
Drożdżówki wyglądają bardzo kuszące apetycznie i smacznie.;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak