Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowki z rabarbarem i kruszonką
drożdże kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam
następnie :
jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem ,mleko dolewam w trakcie wyrabiania ,po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz.Następnie ciasto lekko rozwałkować , wycinać krążki, odkładać na blaszkę ,po 15 minutach literatką robimy na środku wgłębienie, napełniamy dżemem ,tak przygotowane bułki odstawiamy na 10 minut , wierzch posypujemy kruszonką ,pieczemy w 180 st.15-20 minut,po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.
kruszonka :
mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki, dosypać cukier i wymieszać.