Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowki z rabarbarem i kruszonką

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 3 szklanki
drożdże 50 gram
mleko ciepłe 1/2 szklanki
jajko 3 sztuki
cukier 1/2 szklanki
masło 1 łyżka

kruszonka

mąka 4 łyzki
masło 2 łyżki
cukier 2 łyżki

dodatkowo

rabarbar dżem

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowki z rabarbarem i kruszonką

rozczyn :

drożdże kruszę do miseczki dodaję 3 łyżki mąki, szczyptę cukru i trochę ciepłego mleka ,mieszam

następnie :
jak rozczyn zacznie pracować ,wlewam go do mąki ,dodaję roztrzepane jajka z cukrem ,mleko dolewam w trakcie wyrabiania ,po 5 minutach dodaję masło i ponownie wyrabiam,ciasto posypuję mąką i zostawiam przykryte ściereczką na 1 godz.Następnie ciasto lekko rozwałkować , wycinać krążki, odkładać na blaszkę ,po 15 minutach literatką robimy na środku wgłębienie, napełniamy dżemem ,tak przygotowane bułki odstawiamy na 10 minut , wierzch posypujemy kruszonką ,pieczemy w 180 st.15-20 minut,po upieczeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

kruszonka :

mąkę i masło wyrabiamy palcami aby powstały grudki, dosypać cukier i wymieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 15.08.2016 15:36
Wspaniałe smaki;))
Alex_M 15.08.2016 14:19
pyszne bułeczki
IZABELA29 15.08.2016 12:01
bardzo dobre
AZgotuj 15.08.2016 11:43
piękne :) minimalistyczne :)
agnieszka214 15.08.2016 11:40
lubei domowe drożdówki
Krystyna32 15.08.2016 11:15
bardzo apetyczne
bertpvd 15.08.2016 11:11
wygląda obłędnie - jak z profesjonalnej piekarni
Agnieszka-87-25 15.08.2016 10:58
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak