Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z powidłami i kruszonką

5.0
(42)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 50 g
mleko 3,2% 300 ml
masło 125 g
cukier 1/2 szklanka
cukier waniliowy 1 łyżka
jaja 3 szt

Kruszonka smażona

masło 50 g
cukier 2 łyżka
mąka 1/2 szklanka

Dodatkowo

powidła śliwkowe 1 słoiczek
białko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z powidłami i kruszonką

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i rozmieszać. Dodać połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po ok. 15 minutach zaczyn powinien się już pienić i rosnąć.
Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mikserem wymieszać wszystko przez ok. 5 minut.
Masło roztopić i przestudzić. Stopniowo dodawać masło do ciasta i wyrabiać już dłońmi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
Kruszonka:
na patelni rozpuścić masło z cukrem, stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając- kruszonka nie powinna być bardzo sucha.

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągły placek. Na środek nakładać łyżkę powideł, obrzeża smarować białkiem. Na końcu posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Piec ok. 10- 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 13.03.2015 18:37
na pewno takie domowe pyszne
DorotaZ 10.03.2015 22:01
Wspaniale wyglądają
Zdzisław 10.03.2015 18:42
takie słodkości bardzo lubię
Jadwiga/Jaga85 10.03.2015 16:12
Wyglądają super!
iziona 10.03.2015 14:09
O jakie śliczne muszę w końcu i ja ruszyć d... i upiec domowe drożdżówki
Grazyna0211 10.03.2015 13:57
pyszne drożdżowki
Ania84 10.03.2015 11:48
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak