Drożdżówki z powidłami i kruszonką

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka tortowa

    500 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • mleko 3,2%

    300 ml
  • masło

    125 g
  • cukier

    1/2 szklanka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • jaja

    3 szt

Kruszonka smażona

  • masło

    50 g
  • cukier

    2 łyżka
  • mąka

    1/2 szklanka

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe

    1 słoiczek
  • białko do smarowania

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże pokruszyć, dodać cukier i rozmieszać. Dodać połowę ciepłego mleka i łyżkę mąki. Naczynie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po ok. 15 minutach zaczyn powinien się już pienić i rosnąć.
Do miski wsypać mąkę, wbić jaja, zaczyn oraz resztę ciepłego mleka. Mikserem wymieszać wszystko przez ok. 5 minut.
Masło roztopić i przestudzić. Stopniowo dodawać masło do ciasta i wyrabiać już dłońmi.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia swojej objętości.
Kruszonka:
na patelni rozpuścić masło z cukrem, stopniowo dodawać mąkę cały czas mieszając- kruszonka nie powinna być bardzo sucha.

Ciasto po wyrośnięciu podzielić na 12 części. Z każdej uformować okrągły placek. Na środek nakładać łyżkę powideł, obrzeża smarować białkiem. Na końcu posypać kruszonką. Odstawić na 20 minut do podrośnięcia.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
Piec ok. 10- 15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 13.03.2015 18:37
na pewno takie domowe pyszne
DorotaZ 10.03.2015 22:01
Wspaniale wyglądają
Zdzisław 10.03.2015 18:42
takie słodkości bardzo lubię
Jadwiga/Jaga85 10.03.2015 16:12
Wyglądają super!
iziona 10.03.2015 14:09
O jakie śliczne muszę w końcu i ja ruszyć d... i upiec domowe drożdżówki
Grazyna0211 10.03.2015 13:57
pyszne drożdżowki
Ania84 10.03.2015 11:48
ale pyszności

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat