Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z marcepanem i bakaliami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
mąka krupczatka 120 g
jajko 2 szt
cukier 3 łyżka
maślanka 3/4 szklanka
olej 0,5 szklanka
masa marcepanowa 200 g
kandyzowana skórka pomarańczow 60 g
suszone morele 50 g
mleko zagęszczone 2 łyżka
lukier
cukier puder 3 łyżka
sok z pomarańczy 1 łyżka
kandyzowana skórka pomarańczow
drożdże świeże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z marcepanem i bakaliami

Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą.

Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.

Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże.

Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość.

Po tym czasie rozwałkowujemy na duży prostokąt.

Marcepan cienko rozwałkowujemy i kładziemy na cieście.

Całość posypujemy bakaliami.

Oba krótsze boki (lub dłuższe jeśli się Wam zmieści w piekarniku) zwijamy od zewnątrz do środka.

Tak zwinięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Z wierzchu smarujemy mlekiem.

Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.

Przed podaniem kroimy na 2 cm kawałki.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak