Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z makiem
Kroki postępowania
125 ml mleka podgrzewam aby było letnie
Drożdż rozkruszam i dodaje do mleka mieszam.
Do miski wsypuję mąkę , robię dołek i dodaje rozmieszane drożdże mlekiem i cukrem.
Lekko mieszam aby zrobić zawiesinę , przykrywam ściereczką na 15 minut, rozczyn pracuje już.
Rozpuszczam margarynę dodaje do niej resztę mleka i cukier mieszam do rozpuszczenia i dodaje do mąki z drożdżami.
Zagniatam ciasto , zostawiam je na 1.1/2 godziny pod ściereczką.
Posmarować ciasto nadzieniem,
Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Łyżką rączki nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka , aby jego boki uniosły się do góry. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.