Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Drożdżówki z jeżynami i kruszonką z dodatkiem posiekanej skórki pomarańczowej kandyzowanej smakują wyśmienicie.

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto:

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • mleko ciepłe

    200 mililitrów
  • cukier drobny

    15 dag
  • drożdże świeże

    2 dag
  • olej

    100 mililitrów
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtka

    2 sztuki
  • cukier waniliowy

    2 łyżeczki
  • sól

    0.5 łyżeczki

Kruszonka:

  • mąka pszenna

    15 dag
  • cukier

    10 dag
  • masło

    10 dag
  • żółtko

    1 sztuka
  • skórka pomarańczowa kandyzowana

    3 łyżki
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka

Pozostałe dodatki:

  • jeżyny

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • cukierki

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:

Krok 1 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto
Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, 50 ml mleka i 2 łyżkami mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
Krok 2 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto

Do wyrośniętego rozczynu dodać olej, mleko, resztę mąki wymieszanej z solą, cukier, jajko, żółtka, cukier waniliowy i wyrabiać aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek misy.

Przykryć misę ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Krok 3 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto

Kruszonka:
Mąkę, cukier, masło, żółtko, cukier waniliowy zagniatać tak długo aż powstanie kruszonka. Pod koniec wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową.

Krok 4 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 1 cm, wykrawać krążki o średnicy 10-12 cm, ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

Z pozostałych skrawków ciasta uformować wałeczki, złożyć na pół i skręcić w spiralki.

Ułożyć na brzegu krążka, przykryć i odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Następnie brzegi posmarować jajkiem zmiksowanym z cukrem.

Krok 5 - Drożdżówki z jeżynami i pomarańczową kruszonką foto

Na wyrośnięte krążki wsypać porcję umytych i osuszonych jeżyn, posypać kruszonką.

Tak przygotowane drożdżówki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Bożena Matuszczyk

12.12.2018 11:45
Twoje na pewno są bardzo smaczne, dodatek skórki pomarańczowej wzbogacił ich smak.;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat