Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z jabłkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Drożdżówki

mąka pszenna typ 650 2 szklanki
mąka tortowa 2 szklanki
olej 1/4 szklanki
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże świeże 30 gram
jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżki

Nadzienie

jabłka 6 sporych
sok z cytryny 1 łyżka
cukier
cukier wanilinowy
cynamon Prymat

Kruszonka

masło 100 gram
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z jabłkami

Do miseczki wkruszyć drożdże, wsypać łyżkę cukru, rozetrzeć, zalać ciepłym mlekiem. Ostawić w ciepłe miejsce, aż drożdże ruszą na około 15 minut. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, sól, rozbełtane jajka, zaczyn oraz olej. Wszystko wymieszać (ja mieszam widelcem) i wyrabiać około 10 minut (ja wyrabiam rękami, jakoś ciepło rąk chyba dość dobrze wpływa na ciasto drożdżowe). Gotowe ciasto przełożyć do miski posmarowanej olejem i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę, do podwojenia objętości.

W tym czasie obrać i pokroić jabłka w drobną kostkę, dodać sok z cytryny, cukry i cynamon według własnych upodobań i wymieszać.

Gdy ciasto wyrośnie chwile je wyrabiać po czym podzielić na 15-16 części, każdą część rozpłaszczać lekko dłonią, nakładać łyżkę nadzienia i zlepiać jak sakiewki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu.

Wszystkie składniki na kruszonkę ucierać palcami aż powstaną grudki.

Odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Posypać kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 16.05.2015 08:09
pyszne drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak