Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki z domowym karmelem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe :

mąka pszenna 6 szklanek
puree z dyni 1 szklanka
cukier brązowy pol szklanki
drożdże suche 2 lyzeczki
masło 200 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
skórka pomarańczowa 1 lyzka
mleko 3,2% 1 szklanka
jajko 1 szt

karmel

cukier kryształ 1 szklanka
woda 1/4 szklanki
masło 5 dag
śmietana kremowa 30% 125 ml

dodatkowo

białko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z domowym karmelem

Mleko podgrzewamy, masło rozpuszczamy. Wszystkie składniki ciasta oprócz masła łączymy ze sobą i bardzo dokładnie zagniatamy ciasto. Pod koniec dodajemy rozpuszczone masło i ponownie zagniatamy ciasto. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5h.
Wodę i cukier dajemy do garnka. Palnik kuchenki ustawiamy na największą moc. Stawiamy na palniku wodę z cukrem. Nie wolno tego mieszać , ani dotykać. W garnuszku umieszczamy termometr cukierniczy. Karmel gotujemy do momentu uzyskania temperatury 170 stopni, zajmuje to od 12-15 min. Kolor karmelu powinien być bursztynowy. Następnie garnek szybko ściągamy z palnika, dodajemy masło i śmietankę, mieszamy i ponownie stawiamy na palnik, ale tym razem na małą moc. Gotujemy karmel przez 1-2 min cały czas mieszając. Odstawiamy do lekkiego zgęstnienia.
Z wyrośniętego ciasta formujemy bułki i układamy na wyłożonej papierem blaszce. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min. Gdy nasze bułeczki są już wyrośnięte to w każdej z nich robimy wgłębienie za pomocą dna szklanki.
Do każdego wgłębienia wlewamy karmel. Białko jaja należy roztrzepać widelcem i następnie smarujemy boki drożdżówek. Pieczemy 20-30 min w temperaturze 170 stopni, do momentu aż nasze drożdżówki będą rumiane. Upieczone bułki polewamy karmelem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

paniusiaewa 08.12.2016 13:56
Domowe ciasteczka zawsze są najsmaczniejsze.
agnieszka214 05.12.2016 19:38
Pyszne domowe drożdżówki mniam
ilka01 05.12.2016 18:26
pychotka :)
Renata9 05.12.2016 16:55
Pyszne drożdżówki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak