Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z budyniem i jagodami
2.Do oddzielnej miski wsypać resztę mąki , jajka , mleko , masło oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać ciasto do momentu odchodzenia od rąk. Odstawić na 1h. w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
3.W między czasie składniki na kruszonkę utrzeć razem , zawinąć w folie , wstawić do zamrażalki.
4.Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu z dodatkiem cukru.
5.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na 2 cm. placek. Formować okrągłe drożdżówki. Na środku każdej zrobić wgłębienie. Włożyć łyżkę budyniu oraz obficie posypać jagodami. Odstawić ponownie na 5 min do lekkiego wyrośnięcia.
6.Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać startą na tarce o grubych oczkach kruszonką. Piec 35-40 min w piekarniku nagrzanym do 180st.