Drożdżówki z ananasem i orzechami

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Drożdżówki z migdałową kruszonką i ananasami to pyszne śniadanie lub kolacja. Pieczone orzechy dodają im niepowtarzalnego smaku.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka pszenna

    3 szklanki
  • mleko ciepłe

    1 szklanka
  • żółtka duże

    2 sztuki
  • masło

    10 dag
  • cukier

    5 dag
  • drożdże świeże

    4 dag
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka

Kruszonka:

  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • masło

    10 dag
  • cukier

    10 dag
  • mak

    3 łyżki
  • aromat migdałowy

    0,5 łyżeczki

Pozostałe dodatki:

  • jajko

    1 sztuka
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • orzechy włoskie siekane

    10 dag
  • ananas z puszki

    560 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

Krok 1 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto

Drożdże wymieszać w 1/3 szklanki letniego mleka z łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki. Rozczyn powinien mieć konsystencje śmietany. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu dodać pozostałe letnie mleko, żółtka, cukier i mąkę, wymieszaną z solą. Wyrabiać około 15 minut. Pod koniec dodać rozpuszczone, przestudzone masło.

Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Krok 2 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Wyciąć krążki.
Krok 3 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto

Wszystkie składniki kruszonki przełożyć do miski i palcami rozcierać tak, aby powstały okruchy ciasta.

Krok 4 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto
Krążki ciasta ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, pozostawić do wyrośnięcia. Dnem szklanki zrobić zagłębienie, brzegi posmarować jajkiem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Krok 5 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto
Włożyć porcję osączonych z syropu ananasów. Po wierzchu posypać kruszonką i posiekanym orzechami.
Krok 6 - Drożdżówki z ananasem i orzechami foto
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20 minut.
IKrakowianka
Drożdżówki można przygotować ze świeżym ananasem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat