Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z musem truskawkowym

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Drożdżówka najprostsza z kruszonką i najlepiej smakuje z masłem, dżemem, marmoladą albo z musem. W takiej wersji jest jest znakomitym deserem.

Składniki:

Składniki:

drożdże świeże 7 dag
mleko ciepłe 2 szklanki
margaryna 12.5 dag
cukier 1 szklanka
mąka tortowa 70 dag
sól 1 szczypta
aromat waniliowy 4 krople
mąka pszenna 10 dag
margaryna 15 dag
cukier 15 dag
truskawki 50 dag
jogurt naturalny 50 dag
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z musem truskawkowym

W większej misce mikserem utrzeć jajka z cukrem do białości. Margarynę stopić w rondelku i wystudzić do letniej temperatury. Drożdże rozetrzeć z łyżka cukru, mąki szklanka mleka i zostawić na 30 minut pod przykryciem

Podrośnięty zaczyn dodać do masy jajecznej, wsypać przesianą mąkę, sól, aromat waniliowy, letni tłuszcz, mikserem spiralami wyrabiać z 10 minut ciasto, zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.

Z podanych składników utrzeć palcami kruszonkę i do lodówki.

Wyrośnięte ciasto mikserem ze spiralami z 2 minuty odpowietrzyć, wyrobić, przełożyć do dwóch keksówek, posypać kruszonką i piec w temp. 180 C ok. 40 - 50 min.

Truskawki świeże lub mrożone po odmrożeniu zblendować z jogurtem i cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak