Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka z kruszonką orzechową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 50 dkg
margaryna 10 dkg
cukier kryształ 1/2 szklanki + 2 łyżki
mleko 2% 1 szkl
drożdże świeże 5 dkg
jajko 1 szt

kruszonka

mąka pszenna 50 g
cukier kryształ 50 g
orzechy włoskie 50 g
margaryna 75 g

dodatkowo

konfitura z borówki 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka z kruszonką orzechową

Drożdże, 2 łyżki cukru i pół szklanki ciepłego mleka wymieszać i odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Z mąki, rozpuszczonej margaryny, cukru, reszty mleka i zaczynu wyrobić ciasto. Odstawić do wrośnięcia.
1/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno tortownicy (18 cm). Resztę ciasta rozwałkować, rozsmarować konfiturę i pociąć w paski. Paski zwinąć i ułożyć na rozwałkowanym spodzie. Odstawić do wyrośnięcia.
Przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto.
Piec około godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Michał2 10.01.2015 16:23
mniam pyszności;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak