DROŻDZÓWKA Z KRUSZONKĄ

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    3 szkl
  • śmietana 12%

    1/2 szkl
  • żółtka

    3 szt
  • margaryna

    10 dag
  • drożdże

    5 dag
  • cukier

    10 dag
  • kruszonka

  • masło

    5 łyżek
  • cukier puder

    5 łyżek
  • mąka

    10 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdze rozkruszyć z odrobiną cukru i śmietaną. Odstawić do wyrośnięcia.Żółtka ubić z resztą cukru.Margarynę roztopić.Do miski wsypać mąkę ,żółtka,drożdże i margarynę wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 min.Chłodne masło, cukier puder i mąkę zagnieść rozkruszyć w palcach.Ciasto ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia posmarować roztrzepanym białkiem posypać kruszonką. Piec 30 min w 170 stopniach.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat