Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówka z borówkami i serkiem waniliowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
żółtko jajek 2
cukier puder 2 łyżki
drożdże 2 dkg
cukier waniliowy 1 szt
serek waniliowy 150 g
masło 1/4 kostki
borówki 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówka z borówkami i serkiem waniliowym

Z ciepłego mleka, łyżeczki cukru, łyżki mąki i drożdży przygotować rozczyn i dostawić do wyrośnięcia.
Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, masła roztopić.
Do miski przesiać mąkę, wlać rozczyn, dodać letnie masło i pozostałe składniki, wymieszać i od razu po połączeniu się składników wyrabiać, dodając odrobinę mąki, jeśli trzeba. Ciasto nie powinno być klejące, ma ładnie odchodzić. Przykryć miskę ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość, rozwałkować na prostokąt o grubości 5mm i długości formy, w której drożdżówka będzie pieczona. Rozwałkowane ciasto posmarować serkiem i wyłożyć na całości borówki. Ciasto należy delikatnie zwinąć, zlepić końce i włożyć do formy.
Przed włożeniem do piekarnika zostawiam jeszcze na chwile ciasto, białka, które zostaną mi po oddzieleniu od żółtek roztrzepuję w kubku i smaruję wierzch drożdżówki.
Piec ok.50min w 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 19.06.2013 07:40
bardzo smaczna
kate.500 04.01.2013 08:26
pycha
Fiffi 08.11.2012 21:04
bardzo apetycznie wygląda
TEtalicha 29.09.2012 20:15
aopetyczny i dobry do kawki
KasiaK90 13.09.2012 21:58
uwielbiam takie
mala2021 15.08.2012 09:17
do tego szklanka mleka i pyszne śniadanie gotowe
Kas2 13.08.2012 11:14
z pewnością znakomita w smaku
iziona 23.07.2012 08:12
Bardzo lubie taka drożdżówkę i robiłam bardzo podobną

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak