Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżówka odrywana z cynamonem i musem wiśniowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
masło 50 g
cukier puder 40 g
jajko 1 szt
drożdże suche 10 g
sól 1/2 łyżeczki
mleko 1/2 szklanki
cynamon 1 łyżka
mus wiśniowy 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżówka odrywana z cynamonem i musem wiśniowym

Z ciepłego mleka, drożdży, łyżki mąki i łyżeczki cukru przygotowujemy zaczyn.
W dużej misce rozbełtać lub zmiksować jajko, dodać przesianą mąkę, resztę cukru oraz masło i sól. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do składników w misce i zagniatamy ciasto, wyrabiając je ok.15min. Przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.1,5h.
Gdy ciasto podwoi objętość, wykładamy je na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 2cm. Wykładamy mus wiśniowy (użyłam musu z własnej spiżarni)oraz sypiemy cynamon. Ciasto zwijamy w rulon i dzielimy na 8 części. Każdą z nich układamy w foremce wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki w czasie pieczenia złączą sie i razem zapieką, tworząc zwartą drożdżówkę. Na sam koniec posypujemy wierzchy drożdżówek cukrem perlistym. Pieczemy ok. 40min w 180C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Czarnula87 20.09.2013 19:35
wprawdzie nie przepadam za cynamonem ale z wiśniami to bym zjadła
w mojej kuchni 20.09.2013 19:02
ale smacznie nadziana drożdżówka
miki47 20.09.2013 18:46
bardzo smacznie
Konczi 20.09.2013 18:44
pysznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak