Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka nocna z suszonymi śliwkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 duże
sól duża szczypta
mleko 1 szkl.
olej 1/2 szkl.
drożdże 50 g
cukier 1 szkl.
mąka 1/2 kg
śliwki suszone

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka nocna z suszonymi śliwkami

Wszystkie składniki dodać do miski, pomijając mąkę, i pozostawić na noc przykryte ściereczką.
Ciasta nie mieszamy, nie ruszamy miski - pozostawiamy ją w ciepłym miejscu do rana.
Następnego dnia powinny się pokazać pęcherzyki sugerujące, że drożdże ruszyły.
Dodać mąkę i wszystko wymieszać mikserem - ciasto będzie dość płynne.
Wylać połowę ciasta do natłuszczonej foremki posypanej bułką tartą, ułożyć suszone śliwki i wylać resztę ciasta - na wierzchu również ułożyć kilka śliwek.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Upiec w temperaturze 170*C przez ok.50-60 minut, w zależności od gabarytów foremki.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Pozostawić przynajmniej na 45 minut do przestygnięcia, zanim ciasto zostanie pokrojone

Ciasto dobrze wychodzi w dużej tortownicy lub w prostokątnej średniej blaszce - ja piekłam w dwóch sporych keksówkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jfchju 01.12.2023 13:15
Ciasto wyszło świetne. Z suszonymi śliwkami. Czy ze świeżymi owocami też można je pięć?
gottrina 26.12.2012 20:06
super ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak