Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka nocna z suszonymi śliwkami
Ciasta nie mieszamy, nie ruszamy miski - pozostawiamy ją w ciepłym miejscu do rana.
Następnego dnia powinny się pokazać pęcherzyki sugerujące, że drożdże ruszyły.
Dodać mąkę i wszystko wymieszać mikserem - ciasto będzie dość płynne.
Wylać połowę ciasta do natłuszczonej foremki posypanej bułką tartą, ułożyć suszone śliwki i wylać resztę ciasta - na wierzchu również ułożyć kilka śliwek.
Pozostawić do wyrośnięcia.
Upiec w temperaturze 170*C przez ok.50-60 minut, w zależności od gabarytów foremki.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Pozostawić przynajmniej na 45 minut do przestygnięcia, zanim ciasto zostanie pokrojone
Ciasto dobrze wychodzi w dużej tortownicy lub w prostokątnej średniej blaszce - ja piekłam w dwóch sporych keksówkach.