Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka chałkowa z kruszonką
Mleko lekko zagrzać, rozpuścić w nim drożdże z cukrem, a na koniec domieszać mąkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
* CIASTO:
Rozpuścić i ostudzić masło.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, płynne masło, cukier waniliowy, żółtka i całe jajko.
Dolać zaczyn i wyrobić elastyczne ciasto.
Nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
* KRUSZONKA:
Miękkie masło rozetrzeć palcami z cukrem i mąką, aż utworzy grudki.
Foremkę keksową posmarować masłem i posypać mąką - włożyć ciasto i posypać kruszonką.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Upiec w piekarniku nagrzanym do 200*C, z termoobiegiem, przez 30-40 minut, w zależności od wielkości foremki.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Jeśli drożdżówka w trakcie pieczenia za szybko się rumieni można ją nakryć arkuszem alu-folii lub papierem do pieczenia.