Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ze śliwkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

składniki

mąka 300 g
mąka tortowa 300 g
drożdże świeże 50 g
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 4-5 szt
masło 150 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 szt
śliwki węgierki 300 g
mleko 1/2 szklanki

lukier

białko 3 szt
cukier puder ile zabierze
sok z cytryny 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ze śliwkami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem cukru i pozostawić do wyrośnięcia .
Krok 1 - Drożdżowe ze śliwkami foto
2
Wsypać mąkę przesianą do miski z solą ,dołożyć wyrośnięte drożdże , wymieszać .
Krok 2 - Drożdżowe ze śliwkami foto
3
Dodać żółtka wymieszane z cukrem ,mleko i wyrabiać ręką . Stopić masło lub margarynę i wystudzić ,dodać zimną pod koniec wyrabianie .
Krok 3 - Drożdżowe ze śliwkami foto
4
Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia
Krok 4 - Drożdżowe ze śliwkami foto
5
Jak ciasto podwoi swoją objętość ,wyłożyć na stolnicę posypaną mąką rozwałkować i włożyć na blachę do pieczenia .
Krok 5 - Drożdżowe ze śliwkami foto
6
Śliwki węgierki wypestkować i układać połówki na ciasto ,posypać cukrem .
Pozostawić chwile do ponownego wyrośnięcia .Wstawić do piekarnika na 190 stopni na 35 -40 minut .Po upieczeniu polać lukrem z białek i cukru z sokiem cytrynowym .
Krok 6 - Drożdżowe ze śliwkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 28.01.2017 19:31
Też je bardzo lubię
adelajda 01.01.2017 20:10
Moje ulubione ciasto :)
AZgotuj 30.12.2016 13:14
pyszne ciasto!! :)
Futka 30.12.2016 12:53
Wspaniałe ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak