Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ze śliwkami

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 60 dkg
cukier 20 dkg
cukier waniliowy 16 gram
drożdże 5 dkg
mleko 2 szklanki
żółtko jajek 3 szt
margaryna 10 dkg
cukier do posypania śliwek
śliwki 50 dkg
cynamon Prymat do posypania śliwek

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ze śliwkami

Do miseczki wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy mąkę, żółtka, roztopioną margarynę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie śliwki przełamujemy na połowę i wyciągamy z nich pestki

Jak ciasto podrośnie to dzielimy je na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem, na cieście układamy połówki śliwek środkiem do góry, posypujemy cukrem i cynamonem, i na śliwki dajemy rozwałkowaną drugą część ciasta , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mniam 01.10.2013 16:52
Bardzo dobre takie ciasto.
KasiaK90 30.09.2013 17:09
pyszne ciasto ;)
noninka77 30.09.2013 17:08
mniam...przepysznie wygląda:)
sylwia_mc 30.09.2013 16:41
pyszne .
lara 30.09.2013 16:27
klasyczne i bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak