Drożdżowe ze śliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    60 dkg
  • cukier

    20 dkg
  • cukier waniliowy

    16 gram
  • drożdże

    5 dkg
  • mleko

    2 szklanki
  • żółtko

    3 szt
  • margaryna

    10 dkg
  • cukier do posypania śliwek

  • śliwki

    50 dkg
  • cynamon Prymat

    do posypania śliwek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miseczki wsypujemy cukier i cukier waniliowy, dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy mąkę, żółtka, roztopioną margarynę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

W tym czasie śliwki przełamujemy na połowę i wyciągamy z nich pestki

Jak ciasto podrośnie to dzielimy je na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem, na cieście układamy połówki śliwek środkiem do góry, posypujemy cukrem i cynamonem, i na śliwki dajemy rozwałkowaną drugą część ciasta , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny..

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Mniam 01.10.2013 16:52
Bardzo dobre takie ciasto.
KasiaK90 30.09.2013 17:09
pyszne ciasto ;)
noninka77 30.09.2013 17:08
mniam...przepysznie wygląda:)
sylwia_mc 30.09.2013 16:41
pyszne .
lara 30.09.2013 16:27
klasyczne i bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat