Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
60 dkg -
cukier
20 dkg -
cukier waniliowy
16 gram -
drożdże
5 dkg -
mleko
2 szklanki -
żółtko jajek
3 szt -
margaryna
10 dkg -
cukier do posypania śliwek
-
śliwki
50 dkg -
cynamon Prymat
do posypania śliwek
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe ze śliwkami
W tym czasie śliwki przełamujemy na połowę i wyciągamy z nich pestki
Jak ciasto podrośnie to dzielimy je na dwie części, jedną część rozwałkowujemy i dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wysmarowaną tłuszczem, na cieście układamy połówki śliwek środkiem do góry, posypujemy cukrem i cynamonem, i na śliwki dajemy rozwałkowaną drugą część ciasta , wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godziny..
Komentarze (5)