Drożdżowe ze śliwką

Drożdżowe ze śliwką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • drożdże świeże

    30 dag
  • śliwki

    1 kg
  • mleko ciepłe

    1 szklanki
  • cukier

    1/2 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • mąka pszenna

    500 g
  • masło miękkie

    80-100 g
  • żółtko jaja

    2 sztuki
  • jajo

kruszonka

  • masło

    120 g
  • mąka

    150 g
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • cukier

    60 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Robimy rozczyn: do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
Następnie dodajemy rozczyn do przesianej mąki, dodajemy resztę składników (oprócz masła) i zagniatamy ciasto. Roztapiamy masło i letnie dodajemy do ciasta. Wyrabiamy. Kiedy już będzie miękkie i elastyczne formujemy kule, przykrywamy ściereczkę i odkładamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
2. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy wyrośnięte ciasto.
Śliwki przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Przekładamy na ciasto.
3. Robimy kruszonkę: mąki wymieszać z cukrami, dodać stopione masło i wymieszać.
4. Kruszonkę wyłożyć na ciasto i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
5. Ciasto włożyć do piekarnika i piec do suchego patyczka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

RenataZ-et

02.01.2017 15:54
uwielbiam takie drożdżowe

Lis

02.01.2017 14:46
Zawsze smakowite

Marta Ryżek-Kalkowska

02.01.2017 13:48
Przepysznie wyglądają.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat