Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe zawijańce z serkiem i śliwkami
Resztę składników umieszczamy w misce, rozrabiamy na rozczyn i dodajemy do posiekanych na stolniczce składników. Dokładnie rozmieszamy, wyrabiamy ciasto i tak przygotowane odkładamy na min. 1h do lodówki.
W międzyczasie robimy masę serową. Twaróg dajemy do miski, dodajemy żółtka, cukier i dokładnie rozdrabniamy – ja zrobiłam to widelcem.
Formę na tort ( otwieraną ) smarujemy masłem i posypujemy delikatnie mąką.
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy na prostokąt, nie za bardzo cienki ( około 1,5 cm). Na rozwałkowane ciasto wykładamy masę serową i zwijamy w roladę. Roladę kroimy na kawałki i układamy do wysmarowanej masłem formy tortowej tak aby serek był na wierzchu. Śliwki myjemy, drylujemy i kawałki wkładamy do zawijańców z serem – dajemy dość gęsto. Na koniec posypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 30 minut.