Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdzowe zajączki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 400 g
drożdże 3 dag
masło 1 łyżka
jajko 1 szt.
mleko 3,2% 150ml
sól szczypta
cukier kryształ 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdzowe zajączki

Drożdże mieszamy z cukrem i odrobiną ciepłego mleka. Odstawiamy na 10 min. Dodać masło, jajko, szczyptę soli oraz mąkę. Wszystko wyrabiamy przy pomocy miksera. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Z ciasta formujemy kulki (dowolnej wielkości), formujemy uszy i zawijamy do góry i zakładamy jeden na drugi. Przekładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st przez około 10-15 min. Po ostudzeniu dekorujemy kolorowym lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak