Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z twarogiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ CIASTO

mąka pszenna 1 kg
cukier kryształ 1,5 szkl.
drożdże świeże 100 g
mleko sojowe 600 ml
jajko 2
żółtko jajek 3-4
sól 2/3 łyżeczki
masło 120 g

~ SER

twaróg 500 g
cukier puder 2/3 szkl.
żółtko jajek 2-3
cukier waniliowy 1 op.

~ KRUSZONKA

masło 70 g
cukier kryształ 2 łyżki
mąka pszenna ile zabierze

Porada

Zamiast cukrem waniliowym ser można doprawić cukrem migdałowym albo cynamonem.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z twarogiem

Kroki postępowania

1
Połączyć wszystkie suche składniki.
Krok 1 - Drożdżowe z twarogiem foto
2
Drożdże pokruszyć z łyżką cukru, wymieszać i odstawić aż się rozpłyną.
Krok 2 - Drożdżowe z twarogiem foto
3
Rozpuścić masło, połączyć z mlekiem sojowym i płynnymi drożdżami, po czym wlać do suchej mieszanki. Dodać żółtka i całe jajka.
Krok 3 - Drożdżowe z twarogiem foto
4
Ciasto zmiksować do połączenia składników i wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 4 - Drożdżowe z twarogiem foto
5
W międzyczasie zmiksować twaróg z cukrem i żółtkami - wyłożyć kupkami na ciasto.
Krok 5 - Drożdżowe z twarogiem foto
6
Zagnieść kruszonkę i posypać nią wierzch drożdżówkę.
Blaszkę wsunąć do piekarnika, włączyć światełko i pozostawić na 30 minut do podrośnięcia.
Włączyć termostat na 165* i pięć ciasto ok.45 minut.
Krok 6 - Drożdżowe z twarogiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Olaf*71 28.09.2015 09:14
świetna drożdżówka
olkaaa 26.09.2015 18:32
Chętnie spróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak