Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 70 dag
cukier 1/2 szklanka
sól 1/2 łyżeczka
masło 10 dag
drożdże 42 g
mleko 400 ml
jaja 2 sztuki

nadzienie

masło miękkie 10 dag
cukier 12 dag
cynamon Prymat 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

Kroki postępowania

1
Masło roztapiamy i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w mikserze lub w maszynce do wyrabiania ciasta.
Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z cynamonem foto
2
Miękkie masło masło mieszamy z cukrem i cynamonem.
Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z cynamonem foto
3
Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut.
Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z cynamonem foto
4
Ciasto rozwałkowujemy na nie za gruby placek (wyjdzie ogromny i bardzo dobrze się wałkuje), smarujemy jego całą powierzchnię nadzieniem cynamonowym.
Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z cynamonem foto
5
Ciasto zawijamy jak roladę.
Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z cynamonem foto
6
Następnie kroimy ją na ok. 2 cm kawałki i układamy na blaszce.
Z podanej porcji wychodzą 2 blaszki drożdżówek.
Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z cynamonem foto
7
Drożdżówki pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.
Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z cynamonem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

goofy9 28.11.2014 23:38
cynamonowe najlepsze, polecam!
Krystyna32 02.07.2014 12:25
bardzo apetyczne
Olga_SK 02.07.2014 12:23
Moje ulubione wakacyjne bułeczki :)
stokrotka 02.07.2014 11:38
ale pyszności i do tego cynamonowe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak