Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

drożdże świeże 5 dag
cukier 2 łyżki
śmietana 12% pół szklnki
masło lub margaryna 25 dag
mąka tortowa 3 szklanki
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka

Krem

śmietana kremowa 30% 1 szklanka
truskawki świeże około 30 dag
cukier puder ewentualnie

Dodatkowo

białko 1 sztuka
cukier około pół szklanki
mąka pszenna do posypania stolnicy
olej odrobina

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisy wyszło mi 38 sztuk rurek.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem.

Kroki postępowania

1
Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i śmietaną. Masło lub margarynę siekamy z mąką, następnie rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Następnie dodajemy roztarte drożdże, żółtko i jajko. Zagniatamy ciasto. Metalowe foremki do pieczenia rurek za pomocą pędzelka smarujemy olejem. Ciasto wałkujemy dość cienko na posypanej mąką stolnicy,kroimy w długie około dwu-centymetrowe pasy i owijamy nimi spiralnie przygotowane foremki.
Krok 1 - Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem. foto
2
Białko roztrzepujemy widelcem. Cukier wysypujemy na talerzyk. Następnie smarujemy białkiem za pomocą pędzelka z wierzchu zawinięte rurki i obtaczamy w cukrze.
Krok 2 - Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem. foto
3
Tak przygotowane rurki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia cukrem do góry. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do zrumienienia. Gorące zdejmujemy z foremek i dobrze studzimy.
Krok 3 - Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem. foto
4
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem na gładką masę i odmierzamy 200 ml. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajmy mus z truskawek i dokładnie ubijamy, można dodać cukru pudru według uznania. Tak przygotowanym kremem za pomocą szprycy napełniamy wystudzone rurki.
Krok 4 - Drożdżowe rurki z truskawkowo - śmietanowym kremem. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 25.05.2017 06:56
Dziękuję:)
Ada-Gaba 05.11.2016 20:38
bardzo pyszne
Jolanta40 22.10.2016 09:43
takie ładne że aż żal zjadać :P
IZABELA29 21.10.2016 21:00
Super apetyczne
Wacław 08.10.2016 10:22
bardzo kuszące :-)
kasia.s 19.08.2016 11:00
Wyglądają bardzo smakowicie :)
endzi
endzi 19.07.2016 13:00
fajniutkie!
Babeczka35 19.06.2016 08:02
Dziękuję:)
Kolorowa 11.06.2016 21:57
Bardzo ciekawe ;)
irenka 11.06.2016 21:57
ale pyszne słodkości
Anna133 11.06.2016 15:27
wygląda obłędnie smacznie !
Janina 11.06.2016 14:28
U mnie rurki robią furorę, pyszne
ilka01 11.06.2016 13:09
super przepis
Lis 11.06.2016 12:17
Ekstra rurki:)
KORAL 11.06.2016 11:27
Bardzo pyszne....
bertpvd 11.06.2016 10:54
Te rurki są przepiękne !
Babeczka35 11.06.2016 10:08
Już częstuję:)
gosia56 11.06.2016 10:03
moje ulubione ;)
Mniam 11.06.2016 08:37
Z chęcią bym przygarnęła parę takich rurek do porannej kawy :)
Babeczka35 11.06.2016 08:29
Dziękuję i zapraszam:)
benka 11.06.2016 07:26
Wyglądają apetycznie :)
Iwusia 10.06.2016 23:15
rureczkami nie pogardzę
MAR3STA 10.06.2016 22:17
pyszny deser
IKrakowianka 10.06.2016 20:55
wyglądają perfekcyjnie
Renataj 10.06.2016 20:32
Uwielbiam rurki drożdżowe a "farsz" koniecznie na bazie śmietanki kremówki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak