Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rożki z owocami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
drożdże 40 gram
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy opakowanie
mleko 3/4 szklanki
sól szczypta
masło 1/3 kostki
czereśnie
czarna porzeczka
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rożki z owocami

W mleku rozpuszczamy drożdże razem z cukrem.

W misce łączymy mąkę z solą, dodajemy żółtka, mleko z drożdżami, ostudzone masło i zagniatamy ciasto, podsypując je mąką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy dosyć cienko na stolnicy, kroimy w kwadraty i na każdym z nich układamy nadzienie. Możemy ułożyć także cząstki jabłek i posypać je cukrem cynamonowym. Dajemy to co lubimy :)

Zlepiamy rogi, dociskamy delikatnie i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Widelcem możemy udekorować brzegi. Odstawiamy na 30 minut by podrosły. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika (175 st). Pieczemy aż się zarumienią, ok. 30 minut.

Delikatnie zsuwamy z blachy i posypujemy cukrem pudrem :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak