Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 500 ml
drożdże 40 g
mleko 200 ml
żółtko jajek 3
cukier 50 g
margaryna w kostce 130 g
rabarbar 1000 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 10 g
Cynamon mielony Prymat 1
tłuszcz do formy 1

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z rabarbarem

Przygotować rozczyn, zostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do mąki dodać żołtka utarte z cukrem, rozczyn, ciepłe mleko, szczyptę soli i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać stopioną margarynę i bardzo dokładnie wyrobic ciasto. Przykryć czystą ścierką. Odstawić do wyrośnięcia. Umyty i obrany rabarbar pokroić drobno, dodać niewielką ilość wody i rozgotować. Odparować wodę, dodać cukier i jeszcze gotować, tak aby powstała marmoladka. Do wystudzonej marmoladki wsypać łyżkę bułki tartej, trochę cynamonu i wymieszać. Z ciasta wałkować okrągłe placki, kroić je promieniście na osiem części. Na każdej części na obwodzie koła kłaść marmoladkę i zawijać rogaliki. Ułożyć je na wysmarowanej tłuszczem blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Posmarować roztrzepanym białkiem i posypać grubym cukrem. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak