Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z marmoladą

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

drożdże 5 dag
mąka 50 dag
kwaśna śmietana 1 szkl
masło 1 kostka
jajko 2
cukier 1 szczypta

Ponadto

marmolada
czekolada 1
cukier puder 15 dag
sok z cytryny łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z marmoladą

Drożdże rozcieramy ze szczyptą cukru, dodajemy śmietanę i całe jaja. Mieszamy. Mąkę siekamy z masłem, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na części, wałkujemy cienko, wycinamy koła od dużego talerza, dzielimy je na 8 trójkątów. Nakładamy marmoladę i formujemy rogaliki. Ukąłdamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy ok 30 min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, maczamy końce rogalików. Ucieramy puder z sokiem z cytryny i odrobiną wrzącej wody. Polewamy rogaliki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiktoria29 24.04.2014 15:44
skusiłabym się na kilka :)
Agata3 24.04.2014 14:16
znakomite rogaliki :)
Kuchenka 24.04.2014 12:23
apetyczne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak