Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

Drożdżowe rogaliki z kruszonką i dżemem jeżynowym

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Pyszne, drożdżowe rogaliki przeplecione słodką kruszonką i domowym dżemem z jeżyn. Rogaliki są na dwa, trzy kęsy i idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO DROŻDŻOWE (NA OK 16 SZT):

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda

    0.5 szklanki
  • drożdże

    25 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • mleko w proszku

    0.25 szklanki
  • jajko

    1 sztuka
  • żółtko

    1 sztuka
  • masło 82%

    50 gramów
  • sól

    1 szczypta
  • dżem jeżynowy

    0.5 słoika

KRUSZONKA:

  • mąka pszenna

    0.5 szklanki
  • masło 82%

    50 gramów
  • cukier trzcinowy

    0.25 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z ciepłą, ale nie gorącą wodą. Odstawić na 10 min, aby drożdże się spieniły. Mąkę przesiać z mlekiem w proszku i wlać zaczyn. Jajko z żółtkiem rozmącić i odlać 1 łyżkę do posmarowania rogalików. Resztę wlać do mąki z
rozpuszczonym masłem i solą. Zagnieść gładkie i sprężyste ciasto, wyrabiając go przez około 10 min. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny, aż podwoi swoją objętość.

Przygotować kruszonkę rozcierając w palcach wszystkie składniki. Odstawić do lodówki.

Wyrośnięte ciasto przegnieść jeszcze raz, ale krótko. Uformować w wałek i rozwałkować na prostokąt o wymiarach ok 15 x 100 cm. Odłożone jajka wymieszać z mlekiem i pędzelkiem rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Rozsypać kruszonkę zostawiając wolne brzegi. Za pomocą noża do pizzy pokroić naprzemiennie ciasto w trójkąty. U podstawy położyć
łyżeczkę dżemu i zwijać w kierunku wierzchołka. Uformować rogalik, tak aby koniec znalazł się pod spodem. Układać na blasze z wyłożonym
papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

Po ok 20 min., posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Piec przez ok 15 min do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

Smacznego :)

 

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

08.12.2018 14:34
Poczęstuję się jednym do popołudniowej kawusi, a jak mi posmakują to wezmę drugiego : )

Bożena Matuszczyk

06.12.2018 10:03
Pyszne rogaliki , w sam raz na pyszne śniadanko. Porywam jednego;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat