Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuszki z kapusty białej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta biała 40 dag
olej 1 łyżka
przecier pomidorowy 1 łyżka
mleko 2 łyżki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
mąka 12,5 dag
drożdże 2 dag
cukier 0,5 łyżeczki
jajko 1 szt
mleko 125 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuszki z kapusty białej

Kroki postępowania

1
Kapustę bez głąba i nerwów poszatkować drobno i udusić na oleju z mlekiem i przecierem pomidorowym. Odparować, przecedzić i zmielić. Wykorzystuję blender. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Krok 1 - Drożdżowe racuszki z kapusty białej foto
2
Przygotować zaczyn z drożdży, cukru, 3 łyżek mleka i 2 łyżek mąki. Kiedy podrośnie dobrze wyrobić łyżką z resztą mąki, mlekiem lekko podgrzanym , żółtkiem
Krok 2 - Drożdżowe racuszki z kapusty białej foto
3
i odstawić do wyrośnięcia.
Krok 3 - Drożdżowe racuszki z kapusty białej foto
4
Wyrośnięte ciasto dobrze wymieszać z kapustą
Krok 4 - Drożdżowe racuszki z kapusty białej foto
5
i delikatnie z ubitą pianą z białka.
Krok 5 - Drożdżowe racuszki z kapusty białej foto
6
Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju ,z obu stron, aż się zrumienią.
Krok 6 - Drożdżowe racuszki z kapusty białej foto
7
Podawać ze śmietaną jako danie obiadowe lub inne.
Krok 7 - Drożdżowe racuszki z kapusty białej foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 26.09.2014 21:51
Ciekawa propozycja.
IlonaAlbertos 26.09.2014 15:21
Ciekawy pomysł na racuchy.
jasiek 26.09.2014 15:02
super pyszne
gosia56 26.09.2014 14:29
Właśnie kupiłam kapustę i chciałam wyczarować jakieś placki dzięki za przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak