Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami i rodzynkami
Rodzynki zalej niewielką ilością wrzątku, jabłka obierz ze skórki (jeśli jest twarda, ja nie obierałam), podziel na ćwiartki bądź ósemki, wytnij gniazda nasienne i pokrój na plasterki o grubości około 1 cm.
Do wygrzanej mąki wlej zaczyn, wbij jaja, dodaj sól i cynamon. Zmiksuj lub po prostu wymieszaj łyżką. Ciasto będzie dość rzadkie, ale ciągnące. Wsyp jabłka i odsączone rodzynki. Wymieszaj i odstaw na 20 minut.
Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj ciasto za pomocą łyżki formując płaskie placki. Smaż z obu stron przez około 2 minuty na średnim ogniu. Usmażone układaj na papierowym ręczniku, żeby zebrać nadmiar tłuszczu. Podawaj posypane cukrem pudrem.