Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
mleko 1 1/3 szklanki
drożdże świeże 40 g
cukier 2 łyżki
jajko 1 sztuka
jabłka 4-5 sztuk
sól szczypta
olej do smażenia
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe racuchy z jabłkami

Kroki postępowania

1
Przygotować zaczyn z połowy szklanki ciepłego mleka, z trzech łyżek mąki, cukru i drożdży. Odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać szczyptę soli, zaczyn drożdżowy, jajko i resztę ciepłego mleka.
Krok 1 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
2
Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
3
Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, połączyć z ciastem.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
4
Ciasto jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzać olej i wykładać łyżką placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Podawać posypane cukrem pudrem.
Krok 4 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 24.04.2015 23:00
bardzo lubię
Monika-twin 15.04.2015 13:48
fajne placuszki.
Krzysztof15 15.04.2015 06:32
bardzo lubie
erym 14.04.2015 21:35
pieknie wyrosly, musza byc smaczne!
Katarzyna59 14.04.2015 21:22
oj zjadłabym
Czyki 14.04.2015 21:19
Na takie racuchy to ja już się wpraszam:) i jak pachną:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak