Drożdżowe racuchy z jabłkami

Drożdżowe racuchy z jabłkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    0,5 kg
  • drożdże

    5 dkg
  • masło

    5 dkg
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    10 dkg
  • mleko

    1 szkl
  • szczypta soli

  • esencja waniliowa

    1 łyżeczka
  • jabłka

    3 szt
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
Do miski wlać letnie mleko dodać pokruszone drożdże ,łyżkę cukru i mąki.Wymieszać do rozpuszczenia drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać przesianą mąkę,resztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem.
Krok 2 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.
Krok 3 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
Krok 4 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
Na patelni rozgrzać olej ,ciasto kłaść łyżką i smażyć na złoty kolor z dwóch stron.
Krok 5 - Drożdżowe racuchy z jabłkami foto
Oprószyć ciepłe racuchy cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (16)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

25.11.2013 17:46
świetny przepis :)

Krystyna32

06.03.2013 17:52
muszę wypróbować

ao_12

11.02.2013 17:17
jakie puszyste Ci wyszły.piękne

Joanna23

07.02.2013 05:16
smaczne

mufinka1

03.02.2013 17:38
pyszne!!! od razu głodna się zrobiłam ;D wyglądają rewelacyjnie :)

ben-ka

02.02.2013 09:23
pyszne! tak apetycznie wygladają mniammmm.

smakoszek

01.02.2013 15:45
ale smacznie wyglądają:)

anemon

30.01.2013 19:17
Jak ja dawno nie robiłam racuchów, chyba i ja się zmobilizuję i zrobię, bo Twoje wyglądają tak zachęcająco.

wyattearp

30.01.2013 14:35
super pomysł

IZABELA29

30.01.2013 09:43
pyszne ,ostatnio je robiłam tyle ,że bez jabłek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat