Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe przekąski

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanka
drożdże 2,5 dag
olej roślinny 1 łyżka
woda letnia 0,5 szklanka
sól 1 szczypta
cukier 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżka
kabanos 2 sztuka
ser topiony 3 trójkąt
przecier pomidorowy 6 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe przekąski

Z drożdże i cukier rozetrzeć dodać wodę i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodać mąkę, olej, sól i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi objętość. Po tym czasie uderzyć ciastem o blat, lub "dać z pięści" jak kto woli :). Odstawić do wyrośnięcia jeszcze na 15 minut.
Przecier doprawić solą, pieprzem i bazylią. Kabanosy pokroić na mniejsze kawałki.
Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. Pokroić w paski szerokości 2-3 cm. W część pasków zawijać kabanosy, na innych rozsmarować serek topiony i zwijać w rulony lub smarować sosem pomidorowym- złożyć na pół i skręcić ciasto.
Piec w 220 stopniach przez 10- 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 28.11.2013 22:35
dość konkretne
-Natka- 11.11.2012 12:04
bardzo apetycznie wyglądają :)
ewka1978 11.11.2012 11:35
smakowicie wyglądają
Poison1988 11.11.2012 11:23
same drożdżowe pyszności :)
magdziorka6 11.11.2012 11:06
znakomite
Beata61 11.11.2012 10:52
lubię takie frykasiki ;)
kasiaw 11.11.2012 10:40
mmm super wyglądają
Rafał10 11.11.2012 10:27
mmmm ślinka cieknie !! Bardzo mi to pasuje :)
artur7 11.11.2012 10:17
ale pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak