Drożdżowe potworki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    500 g
  • jajka

    3 szt
  • mleko

    1 szkl
  • drożdże świeże

    20 g
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • masło miękkie

    80 g
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka

Farsz

  • ser feta

    150 g
  • ser twarogowy

    100 g
  • natka pietruszki

    2 łyżki posiekanej
  • pomidory

    2-3 szt

Dekoracja

  • oliwki zielone

  • potrzebne akcesoria kuchenne

    wykałaczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Drożdżowe potworki foto
2 łyżki mleka mieszamy z drożdżami, cukrem i łyżką mąki, odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy 2 jajka ,sól, drożże i część mleka.
Miesimy ciasto dolewając mleko (czasami mąka nie wchłonie całej szklanki, dlatego wlewamy stopniowo), pod koniec dodajemy masło i bazylię
Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką..
Ser feta rozgniatamy widelcem, dodajemy serek i natkę, mieszamy.
Pomidory myjemy i kroimy w półcentymetrowe plastry, które osuszamy na papierowym ręczniku.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, zagniatamy ponownie, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy je na połowę i każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości 1/2 cm.
Na jednym układamy plastry pomidorów i po łyżeczce masy serowej.
Krok 2 - Drożdżowe potworki foto
Przykrywamy drugim plackiem, dociskamy brzegi i szklanką lub kubkiem wycinamy bułeczki (obwód szklanki musi być większy od krążka pomidora)
Okrawki jeszcze raz zagniatamy i czynności powtarzamy.
Krok 3 - Drożdżowe potworki foto
Bułeczki przekładamy na blaszkę, zostawiamy aby podrosły. Smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 *C na 25 minut.
Podczas pieczenia bułeczki rosną i otwierają się tworząc buźki.
Po upieczeniu wkładamy po dwie wykałaczki i nakładamy na nie oliwki tworząc oczy.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 25.06.2017 10:18
jaki świetny pomysł
KORAL 25.06.2017 07:52
fajne bułeczki :)
halina17 24.06.2017 22:49
pomysłowe : )
Babeczka35 24.06.2017 22:28
Pyszny przepis.
Janina 24.06.2017 22:12
Fajny pomysł;))
Diana Rusiłowicz 24.06.2017 21:39
Apetyczne te potworki!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat