Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Ciasto
-
mąka pszenna
500 g -
jajko
3 szt -
mleko
1 szkl -
drożdże świeże
20 g -
cukier
1 łyżeczka -
sól
1/2 łyżeczki -
masło miękkie
80 g -
Bazylia suszona Prymat
1 łyżeczka
Farsz
-
ser feta
150 g -
ser twarogowy
100 g -
natka pietruszki
2 łyżki posiekanej -
pomidory
2-3 szt
Dekoracja
-
oliwki zielone
-
potrzebne akcesoria kuchenne
wykałaczki
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe potworki
Kroki postępowania

Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy 2 jajka ,sól, drożże i część mleka.
Miesimy ciasto dolewając mleko (czasami mąka nie wchłonie całej szklanki, dlatego wlewamy stopniowo), pod koniec dodajemy masło i bazylię
Gotowe ciasto odstawiamy do podwojenia objętości, przykryte ściereczką..
Ser feta rozgniatamy widelcem, dodajemy serek i natkę, mieszamy.
Pomidory myjemy i kroimy w półcentymetrowe plastry, które osuszamy na papierowym ręczniku.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, zagniatamy ponownie, aby wypuścić nagromadzone powietrze.
Dzielimy je na połowę i każdą wałkujemy na okrągły placek o grubości 1/2 cm.
Na jednym układamy plastry pomidorów i po łyżeczce masy serowej.

Okrawki jeszcze raz zagniatamy i czynności powtarzamy.

Podczas pieczenia bułeczki rosną i otwierają się tworząc buźki.
Po upieczeniu wkładamy po dwie wykałaczki i nakładamy na nie oliwki tworząc oczy.
Komentarze (6)
Nie masz konta? Zarejestruj się