Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierożki z bobem
Kroki postępowania
Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę, pozostałe letnie mleko.
Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe wałkujemy dość cienko (do 0,5 cm). Z ciasta wycinamy koła. Na każdym układamy nadzienie. Sklejamy pierożki.
Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy delikatnie kminkiem. Pierożki pieczemy około 15-20 minut w 180°C.
Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek i razem smażymy około 5 minut, by boczek się przysmażył.
Do gotowego boczku dokładamy wcześniej przygotowany bób. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku.