Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
CIASTO
-
mąka
0,5 kg -
jajko
2 sztuki -
cukier
1 łyżeczka -
sól
0,5 łyżeczki -
mleko
1 szklanka -
margaryna
10 dag (rozpuścić) -
drożdże
5 dag
NADZIENIE
-
cebula
1 sztuka -
bób
30 dag -
boczek wędzony
20 dag -
sól do smaku
-
Pieprz czarny mielony Prymat
do smaku -
kminek Prymat
do posypania -
jajko
do smarowania
Przepis i sposób przygotowania Drożdżowe pierożki z bobem
Kroki postępowania

Gdy rozczyn już wyrośnie dodajemy do niego jajka, sól, mąkę, pozostałe letnie mleko.
Wyrabiamy ciasto około 15 min. Dodajemy margarynę i wyrabiamy jeszcze 5 min, do momentu jak ciasto będzie odchodzić od ręki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gotowe wałkujemy dość cienko (do 0,5 cm). Z ciasta wycinamy koła. Na każdym układamy nadzienie. Sklejamy pierożki.
Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy delikatnie kminkiem. Pierożki pieczemy około 15-20 minut w 180°C.

Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy na oleju. Dokładamy do niej pokrojony w kostkę boczek i razem smażymy około 5 minut, by boczek się przysmażył.
Do gotowego boczku dokładamy wcześniej przygotowany bób. Mieszamy całość i doprawiamy do smaku.
Uwielbiam ciasto drożdżowe oraz bób. Dlaczego więc nie połączyć tych dwóch „rzeczy”? Tak tez powstały te pierożki. Smakują zarówno na ciepło i zimno.![]()
Komentarze (11)
Załaduj więcej komentarzy (1)