Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO DROŻDŻOWE ZIOŁOWE ;

drożdże świeże 50 g
woda letnia 1 szkl
mąka pszenna 650 g tortowa
Kminek mielony Prymat 1 łyzeczka
oregano 1 łyżeczka
sól do smaku 1/2 łyzeczki
rozmaryn 3 szczypty
olej 4 łyżki

NADZIENIE ;

pieczarki 450 g
cebula czerwona 3 szt
sól do smaku 1/2 łyżeczki
margaryna 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kolendra mielona 1/2 łyzeczki
kapusta kiszona 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą

Kroki postępowania

1
CIASTO ;

Do dużej misy wlewamy wodę, drożdże i mieszamy, gdy się rozpuszczą, dodajemy wszystkie składniki, a na koniec powoli mąkę, aż ciasto będzie zwarte i idealne do wyrabiania, wyrabiamy je ok 15 min. po czym odstawiamy do wyrośnięcia.
Krok 1 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą foto
2
Kapustę siekamy i odciskamy z nadmiaru soku.
Krok 2 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą foto
3
Do garnka dajemy margarynę, starte na grubych oczkach pieczarki i cebulę, doprawiamy, smażymy aż odparują soki, mieszamy z kapustą.
Krok 3 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą foto
4
Ciasto wałkujemy na prostokąty, szerokosć nie większa niż 18cm x długość dowolna, na połowę dajemy farsz, składamy przykrywając go ciastem.
Krok 4 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą foto
5
Utworzony rulonik, kroimy na ukosie, na kawałki .
Krok 5 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą foto
6
Gotowe paszteciki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia formie, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i posypujemy całym kminkiem, bądż sezamem, zostawiamy na 10 minut by podrosły. Pieczemy po 25 min w tem. 180st.

Podajemy z barszczem.
Krok 6 - Drożdżowe paszteciki z pieczarkami i kapustą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 03.10.2015 19:48
super przepis
agnieszka214 03.10.2015 19:46
pychota przekaska
Grazyna0211 03.10.2015 19:40
pyszne delikatne paszteciki
MałaMi89 03.10.2015 19:27
Robiłam takie (lub bardzo podobne) kiedyś na wigilię. Pyszne :)
bertpvd 03.10.2015 18:56
uwielbiam takie paszteciki ;)
Ania321 03.10.2015 18:04
Wyglądają przepysznie :)
2milutka 03.10.2015 17:34
uwielbiam takie ;)
Małgorzata Pin 03.10.2015 15:15
Wyglądają apetycznie.
mirosława4 03.10.2015 14:32
apetyczne !
Benita 03.10.2015 12:00
Bardzo apetyczne
joannaa24 03.10.2015 11:47
W składnikach do nadzienia brakuje ile kapusty potrzeba
gosia56 03.10.2015 09:52
super przekąska;)
Ewelina1991 03.10.2015 09:26
z przyjemnością przetestuję przepis ;-)
Agnieszka-87-25 03.10.2015 08:42
pyszności do barszczu
Motorek 03.10.2015 08:41
ekstra paszteciki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak