Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe paluchy z kardamonem

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
kardamon 1/4 łyzeczki
żółtko jajek 2 szt
białko 1 szt
cukier 3 łyżki
oliwa 3 łyżki
mleko ciepłe 1 szklanka
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe paluchy z kardamonem

W 1/2 szklanki ciepłego mleka wlewamy do miseczki dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę cukru mieszamy. Posypujemy 1 łyżka mąki. Nakrywamy miskę ściereczką i odstawiamy aż rozczyn wyrośnie. Do dużej miski przesiewamy 3 szklanki maki dodajemy odrobinę soli ,kardamonu mielonego -mieszamy. Żółtka mieszamy z oliwa i resztą mleka. Kiedy rozczyn wyrośnie wlewamy go do przesianej mąki dodajemy mleko żółtkami i wyrabiamy ciasto. dodajemy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy . Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość po kawałku rozwałkowujemy na ok 0,5 cm . Radełkiem lub dużym nożem kroimy ciasto w paseczki-paluszki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia . Smarujemy białkiem i posypujemy białym cukrem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy ok 15 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna/kate1980 17.03.2013 19:22
prześliczne
mzap88 17.03.2013 19:11
o rany! wyglądają bosko!
miroslawa 17.03.2013 19:03
wyglądają bardzo apetycznie
muffina 17.03.2013 15:29
Zgadzam się z powyższą odpowiedzią to jest naprawdę zjawiskowe. Jednak nie spotkałam się z żadnym przepisem Pani, który mnie nie powalił. Zazdroszczę poczucia smaku, fantazji kulinarnej i jakości wykonywanych zdjęć. Dla mnie to jest smaczne!;D
gottrina 17.03.2013 14:50
zjawiskowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak