Lis

Drożdżowe mini pizzerki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto drożdzowe

  • mąka tortowa

    500 g
  • drożdże świeże

    50 g
  • mleko 3,2%

    1,5 szk
  • cukier

    1 łyżka
  • pomidory suszone Smak

    1/2 słoika

Farsz

  • mozarella

    1 opakowanie
  • cebula

    3-4 szt
  • pieczarki

    250-300 g
  • ketchup łagodny

  • oliwki czarne Smak

    1/3 słoika
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier - mieszać tak długo aż staną się płynne. Do roztworu dodać ciepłego mleko wszystko wymieszać. Dodać przesianą mąkę oraz odrobinę soli, wymieszać wszystko a następnie dodać pokrojone suszone pomidory. Wszystko razem dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Pizzerki uformować łyżką na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Najpierw kulkę którą następnie należy spłaszczyć. Mi wychodzi ich ok. 12-15 szt. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Posmarować każdą ketchupem.
Farsz:
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę podsmażyć, dodać trochę soli i pieprzu. Farsz położyć na każdą pizzerkę. Następnie dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę a na nią pokrojone oliwki. Wszystko posypać ziołami prowansalskimi.
Piec w nagrzanym do 200-180 st. C piekarniku ok. 20-25 min.
Lis
Ja na niektóre dodawałam ostre papryczki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 14.10.2015 19:56
narobiłaś mi ochoty na takie
kasiaw 24.01.2015 23:04
uwielbiam takie
rzelkazag 24.01.2015 21:21
Aleś wspaniale wyglądają :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat