Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe mini pizzerki

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdzowe

mąka tortowa 500 g
drożdże świeże 50 g
mleko 3,2% 1,5 szk
cukier 1 łyżka
pomidory suszone Smak 1/2 słoika

Farsz

mozarella 1 opakowanie
cebula 3-4 szt
pieczarki 250-300 g
ketchup łagodny
oliwki czarne Smak 1/3 słoika
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Porada

Ja na niektóre dodawałam ostre papryczki.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe mini pizzerki

Ciasto:
Drożdże pokruszyć w misce, dodać cukier - mieszać tak długo aż staną się płynne. Do roztworu dodać ciepłego mleko wszystko wymieszać. Dodać przesianą mąkę oraz odrobinę soli, wymieszać wszystko a następnie dodać pokrojone suszone pomidory. Wszystko razem dokładnie wymieszać tak aby składniki się połączyły.
Pizzerki uformować łyżką na papierze do pieczenia wyłożonym na blaszce. Najpierw kulkę którą następnie należy spłaszczyć. Mi wychodzi ich ok. 12-15 szt. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min do wyrośnięcia. Posmarować każdą ketchupem.
Farsz:
Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę podsmażyć, dodać trochę soli i pieprzu. Farsz położyć na każdą pizzerkę. Następnie dodać pokrojoną w plasterki mozzarellę a na nią pokrojone oliwki. Wszystko posypać ziołami prowansalskimi.
Piec w nagrzanym do 200-180 st. C piekarniku ok. 20-25 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 14.10.2015 19:56
narobiłaś mi ochoty na takie
kasiaw 24.01.2015 23:04
uwielbiam takie
rzelkazag 24.01.2015 21:21
Aleś wspaniale wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak